Angielski.WaszaNauka.pl

Nauka, gramatyka, pomoc i korepetycje

Ogórki kiszone - przepis na zimę - dill pickles

Ogórki kiszone są bardzo zdrowe i - w zależności od przepisu - przepyszne. U mnie w domu od końca lipca aż do września zaprawia się spore ilości ogórków kiszonych na zimę. Ogórki wysiewamy na naszej działce, ale oprócz tego dostajemy je również od rodziny i znajomych. Na angielskiej stronie Recipes4us znalazłem interesujący przepis na ogórki kiszone, którym dzielę się zwami.

Zagadnienia gramatyczne:

Imperative, Infinitive

Najważniejsze słowa i zwroty:

a cucumber - ogórek
a pickle - zalewa (w Ameryce - ogórek kiszony)
a dill pickle - ogórek kiszony
a dill - koper
a seed - nasienie
a dill seeds - nasiona kopru
a garlic - czosnek
a garlic clove - ząbek czosnku
to peel a garlic - obrać czosnek
a vinegar - ocet
a sea salt - sól morska
a spice - przyprawa
a pickling spice - przyprawa do kiszenia
a peppercorn - pieprz ziarnisty
a water - woda
a jar - słoik
a saucepan - rondel
to prepare - przygotować
to bring sth to a boil - zagotować coś
to boil - gotować
to remove from - usunąć z
to cool - chłodzić
to pour - nalewać
to cover - przykryć
to seal - szczelnie zamknąć
to label - przykleić etykietkę
oz. = ounce - uncja (ok. 28,3g)
fl.oz. = fluid ounce - uncja objętości (ok. 28,4 cm3)
teasp = a teaspoon - łyżeczka (do herbaty)

 

Przyjrzyjmy się przepisowi:

 

Dill Pickles with Garlic

Ingredients:
3 large Garlic Cloves
10-12 Pickling Cucumbers
7g/ 1/4 oz of fresh Dill
600ml/20fl.oz. Water
900ml/30fl.oz. White Wine Vinegar
75g/3oz Sea Salt
2 teasp Pickling Spice
1 teasp Dill Seeds
1 teasp Black Peppercorns

 

Instructions:

1. Prepare the jars.

2. Place the water and vinegar into a saucepan and add the salt, pickling spice, dill seeds, and peppercorns.  Bring to a boil, and boil rapidly for 3 minutes.  Remove from the heat and allow to cool.

3. Peel the garlic cloves and pack them into warm jars together with the cucumbers and sprigs of dill.

4. Pour the cooled vinegar mixture over the cucumbers, cover, seal  and label.

 

 

Spróbujmy teraz przełożyć to na język polski:

Dill Pickles with Garlic
Kiszone ogórki z czosnkiem

Ingredients:
Składniki:

3 large Garlic Cloves
3 duże ząbki czosnku

10-12 Pickling Cucumbers
10-12 ogórków do kiszenia

7g/ 1/4 oz. of fresh Dill
7g (1/4 uncji) świeżego kopru

600ml/20fl.oz. Water
600ml (20 uncji) wody

900ml/30fl.oz. White Wine Vinegar
900ml (30 uncji) octu winnego

75g/3oz. Sea Salt
75g (3 uncje) soli morskiej

2 teasp Pickling Spice
2 łyżeczki przypraw do kiszenia

1 teasp Dill Seeds
1 łyżeczka nasion kopru

1 teasp Black Peppercorns
1 łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzu

Instructions:
Instrukcje:

1. Prepare the jars.
1. Przygotuj (prepare - Imperative) słoiki

2. Place the water and vinegar into a saucepan
Umieść (place - Imperative) wodę i ocet w rondlu

and add the salt, pickling spice, dill seeds, and peppercorns.
i dodaj (add - Imperative) sól, przyprawy do kiszenia, nasiona kopru i pieprz ziarnisty.

Bring to a boil,
Zagotuj (bring to a boil - Imperative)

and boil rapidly for 3 minutes.
i gotuj (boil - Imperative) na pełnym (dosł. gwałtownie) ogniu przez 3 minuty.

Remove from the heat
Zdejmij (remove - Imperative) z ognia (dosł. usuń z ogrzewania)

and allow to cool.
i pozwól (allow - Imperative) ochłodzić się (to cool - Infinitive)

3.  Peel the garlic cloves
3. Obierz (peel - Imperative) ząbki czosnku

and pack them into warm jars
i zapakuj (pack - Imperative) je do gorących słoików

together with the cucumbers and sprigs of dill.
razem z ogórkami i gałązkami kopru.

4. Pour the cooled vinegar mixture over the cucumbers, cover, seal  and label.
4. Nalej (pour - Imperative) schłodzoną mieszankę octową ponad ogórki, przykryj (cover - Imperative) wieczkiem, szczelnie zamknij (seal - Imperative) i przylep etykietkę (label - Imperative).

 

 

Tekst ten przełożony niefilologicznie, tj. bez niewolniczej wierności literze, wyglądałby w polskiej prasie np. tak:
 

Przepis na kiszone ogórki z czosnkiem

 

Składniki:
3 duże ząbki czosnku
10-12 ogórków do kiszenia
7g świeżego kopru
600ml wody
900ml octu winnego
75g soli morskiej
2 łyżeczki przypraw do kiszenia
1 łyżeczka nasion kopru
1 łyżeczka czarnego ziarnistego pieprzu

 

Wykonanie:
1. Przygotuj słoiki.
2. Do rondelka wlej wodę i ocet. Następnie dodaj sól, przyprawy do kiszenia, nasiona kopru i pieprz ziarnisty. Całość zagotuj i trzymaj na pełnym ogniu przez 3 minuty. Zdejmij z pieca i odstaw do wychłodzenia.
3. Obierz czosnek i umieść go w gorących słoikach wraz z ogórkami i gałązkami kopru.
4. Chłodną zalewą zalej ogórki, szczelnie zamknij wieczkiem i przylep etykietkę.

 

 

 

.


Jeżeli uznasz te informacje, jakie przeczytałeś, za wartościowe, podziel się nimi ze swoimi znajomymi.

Dodaj komentarz

PAMIĘTAJ, ŻE W INTERNECIE NIE JESTEŚ ANONIMOWY!

PISZ Z GŁOWĄ SWOJE KOMENTARZE, BO JESTEŚ ODPOWIEDZIALNY ZA SWOJE SŁOWA!

Kod antyspamowy
Odśwież