rmf24.pl: Spożywanie 10 g błonnika dziennie zmniejsza ryzyko raka jelita grubego o 10 proc. - twierdzą brytyjscy naukowcy. Im więcej więc będziemy jeść pełnoziarnistego pieczywa lub brązowego ryżu, tym lepiej dla nas.
...
Im więcej jesz błonnika tym lepiej. Nawet niewielkie ilości mają wpływ - mówi odpowiedzialna za badania Dagfinn Aune. Spożywanie 3 potraw (zawierających w sumie 90 gram tej substancji) zmniejsza ryzyko nowotworu o 20 proc. Ponadto błonnik zmniejsza ryzyko otyłości, cukrzycy i chorób układu krążenia.
...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum